Watertorenpark, waarom niet?

Binnen de politiek wordt het Watertorenpark als voornaamste alternatief naar voren gebracht. Een mooie locatie aan de rand van de stad, niet al te ver van het centrum. Een locatie vlakbij de trainingsvelden van FC Twente en het FBK stadion. Een deel van een wijk in ontwikkeling. Maar is dit wel een geschikt alternatief voor het beoogde skatepark?

Wij van Stichting SkateLAB zijn van mening van niet. Waarom niet zullen we proberen zo breed mogelijk te verklaren.

Bij de verdwijning van de spineramp bij de sporthal Weusthag en met de aangekondigde verwijning van het skateplein bij winkelcentrum Thiemsbrug door sanering binnen het plan Lange Weemen is een projectgroep vanuit de skaters ontstaan. Deze projectgroep heeft zich als doel gesteld samen met de gemeente een passende vervanging voor deze twee voorzieningen te realiseren. Dit moet een voorziening worden voor heel Hengelo, bereikbaar voor skaters uit elke wijk.
Een wijkvoorziening richt zich op de wijk, waardoor het een klein en sterk locaal karakter heeft. Dit geldt voor de grootte ervan, maar ook voor de bereikbaarheid.
Een centraal gelegen voorziening heeft aanzienlijk meer voordelen voor zowel de doelgroep als de gemeente. De skatesport zal meer geaccepteerd en erkend worden als het onderdeel wordt van de Hengelose samenleving. Bezoekers van het park hebben altijd wat te kijken, want het blijft een sport die mensen graag zien, omdat het een hoog spektakel gehalte heeft.
Als onderdeel van een actief stadspark heeft het een belangrijke functie als aanjager. Een dynamisch stadspark trekt meer bezoekers aan dan een verlaten park waar weinig te beleven is.
Door de nabijheid van het trein- en busstation zal deze aantrekkingskracht ook de omringende steden bereiken en mensen naar de binnenstad van Hengelo trekken. Dit zal een impuls opleveren voor de levendigheid in de Hengelose binnenstad. Een centraal in Hengelo, maar ook in Twente, gelegen skatevoorziening stimuleert ook de talenten binnen de sport, waardoor niet alleen skaters uit Hengelo en omgeving zich kunnen scharen in de Nederlandse skatetop, maar ook evenementen naar Hengelo gehaald kunnen worden. Denk aan cultuurevenementen waar het skaten deel van kan uitmaken en skateboard-wedstrijden die landelijk gevolgd worden. Ook dit zet Hengelo weer andermaal op de kaart.

Ook wat betreft overlast is een locatie in de binnenstad makkelijker te controleren en te monitoren. Er is meer sociale controle en meer toezicht vanuit de overheid, zoals surveillance van de politie en stadswacht.

Maar wat is er mis met het Watertorenpark?

Hoewel de locatie an sich een heel mooi gebied is, met een mooi landschap en een ruim terrein, ligt het deels verstopt aan de rand van de wijk Berflo. Op een steenworp afstand verlaat men de bebouwde kom van Hengelo, richting Enschede. Een prima plek voor een wijkvoorziening, gericht op de jongere skaters.

Het Watertorenpark ligt niet centraal, hoewel wij een centrale ligging altijd voorop gesteld hebben. Het ligt in het oosten van Hengelo, dus een eind weg voor de mensen uit het westen van Hengelo. Bovendien ligt de rand van de bebouwde kom op een steenworp afstand.
Het een rustige, afgelegen locatie. Dat betekent minder sociale controle, meer kans op overlast (graffiti, zwerfvuil, hangjongeren, etc), dat zo de kans krijgt te groeien.
Ook de politie kenmerkt deze locatie als afgelegen. Er zal minder gesurveilleerd worden dan een centrale plek en de overlast is minder goed te monitoren.
Regionaal is het ook minder interessant door de bereikbaarheid en ligging buiten het centrum, waardoor bepaalde sponsoring en fondsen ook buiten bereik blijven. Dit betekent tevens dat de beoogde evenementen moeilijker plaats kunnen vinden. Voor Hengelo voegt dit weinig toe. Voor de skaters is het misschien de zoveelste tijdelijke locatie, wachtend op verval. Een wijkvoorziening zal nooit dezelfde allure en aantrekkingskracht krijgen als een centraal gelegen skatepark met een regionaal en stedelijk karakter. Skaters uit omringende steden zullen er minder gebruik van maken.

Comments are closed.